Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Τζέιμς Νοξ Πολκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τζέιμς Νοξ Πολκ
JamesKnoxPolk.png
Seal of the President of the United States.svg
11ος Πρόεδρος των ΗΠΑ
Περίοδος
4 Μαρτίου 1845 – 4 Μαρτίου 1849
ΠροκάτοχοςΤζον Τάιλερ
ΔιάδοχοςΖαχαρίας Τέιλορ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση2 Νοεμβρίου 1795
Πάινβιλ, Βόρεια Καρολίνα,ΗΠΑ
Θάνατος15 Ιουνίου 1849 (53 ετών)
Νάσβιλ, Τενεσί, ΗΠΑ
Πολιτικό ΚόμμαΔημοκρατικό
ΣύζυγοςΣάρα Τσάιλντρες
ΕπάγγελμαΔικηγόρος
Κτηματίας
ΘρήσκευμαΠρεσβυτεριανισμός
ΥπογραφήJames K Polk Signature.svg
Ο Τζέιμς Νοξ Πολκ (αγγλ. James Knox Polk2 Νοεμβρίου 1795 - 15 Ιουνίου 1849) ήταν ο 11ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Διετέλεσε Πρόεδρος από τις 4 Μαρτίου 1845 έως τις 4 Μαρτίου 1849.
Ο Πολκ γεννήθηκε στο Πάινβιλ της Βόρειας Καρολίνας, ενώ αργότερα έζησε και αντιπροσώπευσε το Τενεσί. Ο Πολκ ανήκε στοΔημοκρατικό Κόμμα και υπηρέτησε ως Ομιλητής της Βουλής των Αντιπροσώπων (1835–1839) και ως Κυβερνήτης του Τενεσί (1839–1841). Στις προεδρικές εκλογές του 1844 ο Πολκ δεν υπήρξε φαβορί για τη νίκη. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να κερδίσει τον Χένρι Κλέιτου αντίπαλου κόμματος Whig, υποσχόμενος την προσάρτηση του Τέξας.
Ο Πολκ είναι γνωστός για τις επιτυχίες του στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Όταν το Μεξικό απέρριψε την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πολκ οδήγησε το έθνος σε μια σαρωτική νίκη στον Μεξικανο-Αμερικανικό Πόλεμο, που έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Νοτιοδυτικής έκτασης του κράτους.
Είχε δηλώσει ότι θα υπηρετήσει για μία μόνο θητεία και πράγματι δεν έθεσε υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Πέθανε από χολέρα τρεις μήνες μετά τη λήξη της θητείας του.
Οι μελετητές κατατάσουν τον Πολκ στη λίστα με τους καλύτερους Προέδρους της Αμερικής για την ικανότητά του να καθορίσει τους στόχους του και να τους επιτύχει όλους.
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα James K. Polk της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου