Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Μανουήλ Α΄ Μέγας Κομνηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μανουήλ Α' Μέγας Κομνηνός)
Ο Μανουήλ Α΄ Μέγας Κομνηνός (περίπου 1218-1263), υπήρξε Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από το 1238 ως το 1263. Ήταν γιος του Αλεξίου Α' Μεγάλου Κομνηνού και ένας από τους πλέον δραστήριους Αυτοκράτορες. Ο χρονογράφος Μιχαήλ Πανάρετος τον ονομάζει «στρατηγικότατον» και «ευτυχέστατον».
Στο διπλωματικό πεδίο, ανέπτυξε σχέσεις με τον Πάπα της Ρώμης και απεσταλμένοι του πήγαν στην αυλή του Λουδοβίκου Θ' της Γαλλίας για να ζητήσουν νύφη για τον ίδιο.

Εμπόριο και Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασημένιο νόμισμα άσπρονπου απεικονίζει τον ίδιο τον Μανουήλ Α'.
Η ευημερία του κράτους του φαίνεται και από την περίφημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας που κτίστηκε επί βασιλείας του στην Τραπεζούντα. Γνωστό ήταν και το ασημένιο νόμισμα και εκδόθηκε εκείνη την εποχή, το ονομαζόμενο «άσπρο», που επικράτησε η κυκλοφορία του στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου. ΟιΓεωργιανοί το ονόμαζαν το νόμισμα αυτό «Κιρμανεούλ», δηλαδή νόμισμα του κυρ Μανουήλ.
Ιδιαίτερα η καταστροφή της Βαγδάτης από τους Μογγόλους το 1258, είχε ως αποτέλεσμα να μετατοπισθούν οι εμπορικοί δρόμοι δύσης με ανατολής βορειότερα, διαπερνώντας την ίδια την Τραπεζούντα και τον Εύξεινο Πόντο, αντί για την Μεσόγειο. Το εμπόριο άνθισε, ιδιαίτερα αυτό του μεταξιού και το κράτος της Τραπεζούντας γνώρισε περίοδο πλούτου και ευημερίας.

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκοψε αργυρά τραχέα, αργυρά άσπρα, αργυρά 1/4 του άσπρου, χάλκινα 27 χιλ.
Στη μία όψη ο αυτοκράτωρ όρθιος κρατά λάβαρο και ακακία ή σφαίρα. Η χείρα του Θεού τον ευλογεί. Επιγραφή: ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΚΟΜΝΗ.
Στην άλλη ο Άγ. Ευγένιος κρατεί σταυρό. Επιγραφή Ο ΑΓ. ΕVΓENIOC O TPAΠΕΖ.

Γενεαλογικό δέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μανουήλ παντρεύτηκε τρεις φορές, με την πρώτη σύζυγο, Άννα Ξυλαλόη, που ήταν κόρη Τραπεζούντιου ευγενή, είχε ένα γιο τον:
Με την δεύτερη σύζυγο, την γεωργιανή πριγκίπισσα Ρουσαντάνα (Rοusadan) είχε μία κόρη την:
  • Θεοδώρα.
Με την τρίτη σύζυγο, την Ειρήνη Συρίκαινα, κόρη επίσης Τραπεζούντιου ευγενή, είχε τέσσερα παιδιά τους:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας, σελ. 332. ISBN 960-213-105-5.
  • Αποσπάσματα από την ενδέκατη (ελεύθερη) έκδοση της Encyclopædia Britannica (Αγγλικά).
Προηγούμενος
Ιωάννης Α' Κομνηνός
Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
1238 - 1263
Επόμενος
Ανδρόνικος Β' Κομνηνός

Ιωάννης Α΄ Μέγας Κομνηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ιωάννης Μέγας Κομνηνός ο Αξούχος υπήρξε Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από το 1235 ως το 1238.
Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του ιδρυτή της αυτοκρατορίας Αλεξίου Α' Κομνηνού και της Θεοδώρας Αξούχαινας. Διαδέχτηκε στον θρόνο τον θείο του Ανδρόνικο Α' Γίδο. Για την βασιλεία του οι πληροφορίες είναι ανύπαρκτες και το μόνο γνωστό είναι ότι σκοτώθηκε το 1238 παίζοντας «εν τω τζιγκανιστηρίω», δηλαδή πόλο, ένα είδος έφιππου γκολφ, άθλημα δημοφιλές στην υστεροβυζαντινή αριστοκρατία.
Κανονικά έπρεπε να τον διαδεχτεί ο Ιωαννίκιος, ο πρωτότοκος γιος του, όμως αυτός προτίμησε τον μοναχικό βίο και έτσι τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Μανουήλ Α' Κομνηνός.

Προηγούμενος
Ανδρόνικος Α' Γίδος
Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
1235 - 1238
Επόμενος
Μανουήλ Α' Κομνηνός

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας
KiMOiG.jpg
Η είσοδος του Τουρκικού στρατού στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 επισφράγισε την Τουρκική νίκη.
Χρονολογία19 Μαΐου 1919 – 11 Οκτωβρίου 1922 (Ανακωχή) 24 Ιουλίου 1923 (Ειρήνη)
ΤόποςΜικρά Ασία, Βόρεια Μεσοποταμία καιΘράκη
ΑίτιαΔιαμοιρασμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
Έκβαση
Αποφασιστική τουρκική νίκη[1]
Εμπλεκόμενες πλευρές
Ottoman flag alternative 2.svg Τουρκία22px Kingdom of GreeceΕλλάδα
Ο Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας (Τουρκικάİstiklâl Harbi, κυριολεκτικά "Πόλεμος της Ανεξαρτησίας" ή Kurtuluş Savaşı, κυριολεκτικά "Πόλεμος της Απελευθέρωσης"; 19 Μαΐου 1919 – 24 Ιουλίου 1923) διεξήχθη ανάμεσα στους Τούρκους εθνικιστές και τους αντιπροσώπους των Συμμάχων, δηλαδή την Ελλάδα στα δυτικά και την Αρμενία στα ανατολικά, αφότου η χώρα καταλήφθηκε και διαμοιράστηκε μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.[2][3][4]
Το Τουρκικό Εθνικό Κίνημα (Kuva-yi Milliye) της Μικράς Ασίας αρχικά μετατράπηκε σε εμφύλια σύρραξη (όταν συγκρούσθηκε στρατιωτικά με τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού που ήταν πιστές στο σουλτάνο), επικράτησε σύντομα και κορυφώθηκε με το σχηματισμό μιας νέας Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συντρόφους του. Με το τέλος του τουρκοαρμενικού, του γαλλοτουρκικού, του Ιταλοτουρκικού και του ελληνοτουρκικού πολέμου (που συχνά αναφέρονται ως Ανατολικό, Νότιο και Δυτικό μέτωπο του πολέμου, αντίστοιχα), η συνθήκη των Σεβρών εγκαταλείφθηκε και υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1923 η συνθήκη της Λωζάννης. Οι Σύμμαχοι εγκατέλειψαν τη Μικρά Ασία και την ανατολική Θράκη και η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας αποφάσισε την εγκαθίδρυση δημοκρατίας στην Τουρκία, που ανακηρύχθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1923.
Με την εγκαθίδρυση του Τουρκικού Εθνικού Κινήματος, το διαμοιρασμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την κατάργηση του σουλτανάτου, η Οθωμανική εποχή και η Αυτοκρατορία ήρθαν στο τέλος τους και από πολιτική άποψη με τιςμεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ οι Τούρκοι δημιούργησαν το σύγχρονο, κοσμικό έθνος-κράτος της Τουρκίας.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω Chester Neal Tate, Governments of the World: a Global Guide to Citizens' Rights and Responsibilities, Macmillan Reference USA/Thomson Gale, 2006, p. 205.
  2. Άλμα πάνω «Turkey, Mustafa Kemal and the Turkish War of Independence, 1919–23». Encyclopædia Britannica. 2007. Ανακτήθηκε στις 2007-10-29.
  3. Άλμα πάνω «Turkish War of Independence». Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2007. 2007. Ανακτήθηκε στις 2007-10-29.
  4. Άλμα πάνω «Turkey, Section: Occupation and War of Independence». History.com Encyclopedia. 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-10-24. Ανακτήθηκε στις 2007-10-29.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Turkish War of Independence (έκδοση 622726815) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και τηνCC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).